dijous 18.04 // 20h

Capella de Ministrers & María Jonas

El Grial

Música i literatura medieval al voltant del Sant Grial

La proposta musical que presenta Capella de Ministrers escapa de la llegenda i la literatura medieval per a connectar directament al públic amb el vertader sentit del Grial. Un recorregut per les músiques que conformen el seu camí a través dels segles des de Terra Santa fins a la Bretanya, des dels Pirineus a Sant Joan de la Penya i finalment, fins a la Catedral de València.

El Grial és llegendari i místic, vestigi sagrat de la manera com es van contar històries en els segles centrals de l’edat mitjana. Objecte preciós i misteriós en forma de plat i de simbolisme cristià, com la llança sagnant, que recorda la clavada en el costat de Jesús, misteri de la redempció i la vida eterna.

Des de cançons de croades i cants de centres de peregrinació, reflex de la literatura medieval en la música, fins al simbolisme emblemàtic que va adquirir amb Alfons el Magnànim.

Cap al final de l’edat mitjana, quan els turcs amenacen Constantinoble, l’ideal de les croades s’esvaeix i, del Grial, en queda una memòria vaga; mentre Alfons el Magnànim exhibeix amb orgull el Siti Perillós com a divisa cavalleresca que enalteix les seues gestes: «Virtut apurar no’m fretura sola» (no em faltarà la virtut fins al final).

Capella de Ministrers compila música i poesia de l’edat mitjana al voltant de Chretien de Troyes, Robert de Boron, Wolfram von Eschenbach i Hélinand de Froidmont. Es tracta d’una música i una poesia d’una temàtica vinculada al Grial que ens convida a trobar-ne el seu significat com a cerca personal des del coneixement del nostre passat mitjançant la recreació musical.

Intèrprets:

Maria Jonas, trobairitz, cant i symphonya

Carles Magraner, viella, viola i rabel
Robert Cases, llaüt, arpa, cítola i viola de péñola
Eduard Navarro, oud, cornamusas, duduk i paku

 

COMPRAR TIQUET-2